2015. aug. 6.

Kritika / Ammie / Maybe you'll love yourself like I love you

Drága Olvasók!
Csakhogy hasznossá tegyem magam, meghoztam a visszajövésem utáni első kritikát. Egész éjszaka "küzdöttem" vele, na meg ma reggel is. Változtattam egy kicsit a pontozáson, így most több mindent veszek figyelembe.
***
KINÉZET:
 • FEJLÉC:  Ó, Jesszusom, de imádom Naomi munkáit. Rendkívül kidolgozottak, igényesek, egyszóval tökéletesek. A fejlécnek imádom a színét, tetszik, hogy nem egyszínű, világos szürke, hanem a rózsaszín is felbukkan benne. A két szereplő elhelyezés jó, talán nekem Niall mintha oda lett volna passzírozva - nem tudom, hirtelen nézve ezt látom. Persze, ezek inkább amolyan "nem létező hibák", mert nem akarok az a fajta lenni, aki a tökéletesben is a hibát keresi. 10/10
 •  DESIGN:  A színekkel semmi gondom sincsen - az elrendezéssel annál inkább!  A blog elején túl sok a szöveg, hiszen az "Fülszöveg" és az "Információk" rögtön egymás alatt vannak. Ilyenkor csinálom azt, hogy berakom közéjük a menüt - amit éppenséggel nálad nem lehet, ezért  más megoldást kell találni erre. Nos, én valahogy így oldanám meg, hogy ne folyjon minden egybe. 10/7
Fülszöveg
Látogatók
Olvasóim
Információk
Történet
Postáláda
...a többi pedig úgy jó.

 • RENDEZETT KÉPEK:  A képek jók, tényleg remekül mutatnak, viszont az utolsó kép után következik egy hatalmas nagy üresség: pontosan miért is van az ott? Töröld ki az entereket, amiket véletlenül vagy sem, odaírtál. Persze, ezért nem fogok levonni pontot. 5/5
TARTALOM

 • TRAILER:  Oké, a trailerben van egypár dolog, ami nem igazán tetszett. Először is, nem fogott meg. Elmondjam miért? Mert már megint egy olyan történet, ahol a lánynak valami baja van ( mindegy, hogy miben szenved, akkor is beteg szegényke) aztán találkozik a bandával, összejönnek stb. Sablon sablon hátán. A trailerben legalábbis ez jött le nekem. Lehet, hogy a későbbiekben beleviszel egy-két csavart, de én, mint olvasó nem fognék hozzá, mert én olyan történeteket szeretek olvasni, amik egyediek. Ezt pedig sajnos eddig a pontig még így minősítem. Aztán a másik dolog, hogy csak képekkel van tele, amiknek sokszor közük nincs a szöveghez. Például a második képnek semmi köze nincs a szöveghez, ugyanis ha valaki szembenéz az élet megpróbáltatásaival, akkor annak mi köze van egy álomcsapdához? Lehetséges, hogy én vagyok ilyen ostoba és nem értem, de ezt muszáj volt megemlítenem. Aztán néhány képet kissé sok ideig mutattak, viszont volt, mikor a szöveg túl gyorsan váltott át, pedig még a végére sem értem. Viszont a zene tetszett, az nagyon szép volt. 5/2
 • FÜLSZÖVEG/TÖRTÉNETISMERTETŐ: Hívjuk, ahogy akarjuk, én általában történetismertetőnek hívom, de sokszor használják a fülszöveg kifejezést.  Az elolvasása után semleges érzésem volt: tetszett is, meg nem is. Nem tudom megfogalmazni teljesen, de muszáj lesz megpróbálnom. Tetszett, mert volt benne egy kis titokzatosság, de ugyanakkor megjelent megint a sablonosság. Jó, először is elmondanám, hogy van benne egy elírási hiba, ami persze nem gond, hisz mindannyiunkkal előfordul, csak máskor olvasd át kérlek. Ráadásul sokszor olyan helyre raksz vesszőket, ahova nem is kéne.
Eredeti szöveg:
Agatha Elizabeth Brightmore egy 21 éves brit lány, aki az élet megpróbáltatásaival, már gyermekkorában szembesült. Szertő szülei, és legjobb barátnője, azonban a nehéz időkben is mellette álltak, de Ő úgy érezte, hogy menekülnie kell arról a helyről, ahol annyi bánat, és fájdalom érte..
Később, nagy feladattal lepte meg ismét az élet, hiszen 4 idegen fiú, második anyukájává kell avanzsálnia, rövid idő alatt.. Vajon mi várhat Aggie-re? Barátság, szerelem, boldogság? Vagy az új élete kezdetén is hátat fordít neki a sors?

Javított szöveg:
Agatha Elizabeth Brightmore egy 21 éves brit lány, aki az élet megpróbáltatásaival már gyermekkorában szembesült. Szerető szülei és legjobb barátnője  a nehéz időkben is mellette álltak, de Ő úgy érezte, hogy menekülnie kell arról a helyről, ahol annyi bánat és fájdalom érte...
Később nagy feladattal lepte meg ismét az élet, hiszen 4 idegen fiú második anyukájává kell avanzsálnia rövid idő alatt... Vajon mi várhat Aggie-re? Barátság, szerelem, boldogság? Vagy az új élete kezdetén is hátat fordít neki a sors?
Figyelj arra, hogyha a mondat  végét késlelteted ( értsd: ...), akkor mindig írd ki a három pontot és ne csak kettőt. Tudom, apró hiba, néha kötekedésnek veszik, pedig  ez csak alapvető dolog. Aztán kiszedtem az "azonban" szócskát a fülszövegedből, mert szerintem az egyáltalán nem kell oda, persze javíts ki, ha tévedek. 5/2
 • TÖRTÉNET: Oké, most vagy ennyire én vagyok vak és béna, vagy egyszerűen  nincs "Fejezetek" oldal. Ami azért valljuk be, nagy hiba. Én speciel gyűlölöm, ha folyton keresgélnem kell, lejjebb tekerni, hogy végre olvasni tudjak, ráadásul pont egy ilyen tartalmas blogon.  Először is, hol a prológus/előszó? Borzasztóan hiányolom. Oké, az első fejezet szinte csak párbeszédből állt - na meg rengeteg helyesírási és elírási hibából. Megmutatok néhányat ezek közül.
 Eredeti szöveg:
"...e felnőttünk és ezt elkell, hogy fogadják."
Javított szöveg: 

"...e felnőttünk és ezt el kell, hogy fogadják."
Csak halkan megjegyezném, nem veszed észre, hogy még a blogger is aláhúzza, hogy helytelen? 
Eredeti szöveg:
"Most pedig itt ülök egy taxiban én Agatha Brigtmore..."
Javított szöveg: 
"Most pedig itt ülök egy taxiban, én, Agatha Brigtmore..."
Eredeti szöveg:
"...kéztördelve, idegesen, hogy tetszetni fogom-e, meg fogok-e felelni?"

Javított szöveg: 
"...kéz tördelve, idegesen, hogy tetszeni fogok-e, meg fogok-e felelni"

Én ide szívem szerint nem tennék kérdőjelet, de te tudod. 

Eredeti szöveg:
"- Hogy ment, kedvesek voltak? mert ha nem visszamegyek és szétrúgom a popójukat." 

Javított szöveg: 
"- Hogy ment? Kedvesek voltak? Mert ha nem, visszamegyek és szétrúgom a popójukat.

Nem először veszem észre, hogy sokszor nem írsz az írásjelek után nagy kezdőbetűt. Nem is értem, az én tanáraim folyamatosan ezt rágták a számba, még a mai napig visszahallom, erre tessék! 
Oké, a második és a harmadik fejezetben semmi érdemleges nem történik, tipikus barátnői csevegések sok édességgel, ami azért valljuk be, egyik blogról sem hiányozhat. Ezzel persze semmi gondom sincsen, viszont a sok hiba nagyon zavaró olvasás közben. Már az első fejezetben láttam, hogy így írod, de akkor elkönyveltem magamban, hogy biztos csak véletlen, elírási hiba. Hát, mivel  nem ez az első alkalom, hogy találkozom ezzel a hibával, így muszáj megemlítenem.

Eredeti szöveg:
"- Hát… nem is tudomm..."

Javított szöveg:
"- Hát… nem is tudom..."
 De megint elmondom, hogy a blogger aláhúzza piros, csíkozott vonallal a helytelen szavakat, sőt még azt is megemlítem, hogyha rákattintasz jobb egér gombbal erre a szóra, máris kiad pár helyes lehetőséget.
Na, a másik hibád, amivel ugyancsak sokszor találkozik az ember.

Eredeti szöveg:
"- Jó estét kívánok ! Köszöntem illedelmesen.. Megszeretném kérdezni, hogy az állásajánlat ami a kirakatban látható, szóval él- e még az az ajánlat?" 

Javított szöveg:
"- Jó estét kívánok ! - köszöntem illedelmesen - Meg szeretném kérdezni, hogy az állásajánlat, ami a kirakatban látható, él-e még?"

Jó, tehát pontokat írsz a kötőjelek helyett a párbeszédeknél, aminek semmi értelme sincs. Mikor könyvet olvasol, akkor se pontokkal választják el a szereplő mondatát az író mondatától, hanem kötőjelekkel. Aztán a mondat második fele nagyon értelmetlen volt, így átjavítottam. Egyrészt szóismétlés volt benne, hiszen egyszer az ajánlatot említetted már. Az nem számít, hogy volt előtte az állás szó, attól még ugyanúgy ott van az ajánlat és csak elcsúnyítja a mondatot.
Az ötödik fejezetben ugyanazok a hibák még mindig, ami eléggé nehezíti és zavarja az olvasást.

Eredeti szöveg:
"- Persze.. semmi baj"

Javított szöveg:
"- Persze, semmi baj."
Egy, nem raktad ki az írásjelet a végére, kettő nem kell késleltetni a "persze" után. Oda csak egy vessző kell, semmi más. 


Mikor az ötödik fejezetben kijelentette Paul, hogy Niall - Aggie-vel lesz egy szobában, én dobtam egy hátast. Kezdtem azt hinni, hogy talán megyünk kifele a sablon ködéből, erre most ezt olvasom. Oké, szerinted a való életben erre mégis mennyi az esély? Szerintem semennyi. Igen, tudom, hogy ez csak egy fanfiction, de akkor is! Legalább egy kicsit tükrözné a valóságot, mert erre semmi esély sincs. Az lenne, hogy Aggie egyedül alszik egy külön szobában, nem pedig egy számára még ismeretlennel, aki ráadásul fiú!
Már a hatodik fejezetnél járok, és még mindig nem olvastam egy nyamvadt környezetleírást. A hotelszobáról is csak azt tudtam meg, hogy van erkélye és a tengerre látni. Jó lett volna, ha például leírod, hogy milyen színűek a falak, hogy mennyire tágas és világos, vagy esetleg kissé sötét meg ilyeneket.
Aztán jön az a rész, hogy a csajszi elmegy fürdeni, de véletlenül kint felejti a hálóruháját, de törölközőben meg nem mer kimenni, mert...na itt azt írtad, hogy félreérthető lenne. Hogy mi van?! Miért lenne félreérthető? Ez mindenkivel megesik, miért ne mehetne ki a ruhájáért? Vagy talán jobb, ha kirohan pucéran? Erre Aggie megkéri Niall-t, hogy legyen olyan kedves és adja be neki a ruháját. Már ne is haragudj, de az jobb, hogy egy olyan pasi turkál a cuccai között, akit nem is ismer? Nem értem a logikát... 
A történeted néhol tetszett, mert voltak benne aranyos részek, de egyébként maga a cselekménye nem igazán. Olvastam már egymilliót, ami ugyanilyen, mint ez, csak más fogalmazásmóddal.  Tipikus, összejönnek, megismerkedik a főszereplő lány a többi fiú barátnőjével, jóba lesz velük stb. Szóval nem igazán tetszett. 10/ 4
 • HELYESÍRÁS: A helyesírásodat már kifejtettem az előbb, így most azokat a hibákat nem fogom felsorolni, így csak annyit mondok, hogy egészen a 89. fejezetig hemzsegnek. De szó szerint, tele van velük. Jobban jársz, ha az első fejezettől átolvasod és kijavítod őket. 5/1
 • EGYEDISÉG: A történetedre aligha lehetne azt mondani, hogy egyedi, de szerencsére van néhány rész, amikor kitérsz egy kicsit a sablonosságból, de attól még a többi fejezet belerondít ebbe a képbe. 5/2
ÖSSZESSÉGÉBEN:  A TÖRTÉNET TELE VAN HELYESÍRÁSI ÉS NYELVTANI HIBÁKKAL, ÍGY MIKOR A BLOGGER ALÁHÚZ EGY SZÓT, KICSIT GONDOLKODJ EL RAJTA, HOGY VAJON MIÉRT TESZI. A KINÉZETED GYÖNYÖRŰ, A TARTALOMMAL VANNAK NAGYOBB HIBÁK. OLVASS SOKAT, ALKOSS EGYEDIT ÉS MÁRIS SOKKAL NAGYOBB LESZ AZ ÉRDEKLŐDÉS A TÖRTÉNETED IRÁNT!
ÖSSZPONTSZÁM:   55/33
 
FIGYELEM! A KRITIKA SEGÍTSÉGKÉPPEN ÍRÓDOTT! NEM ÁLL MÓDOMBAN SENKIT SEM MEGBÁNTANI!


2 megjegyzés:

 1. Szia! :)
  Köszönöm, hogy megírtad nekem .) Csak egy kis vélemény. Először is tisztában vagyok vele, hogy az eleje rémes, és a fejezetek se a legjobbak, ez pedig gondolom azért van, mert az első blogom. Ezekben, igyekszem kijavítani azokat a hibákat, amiket te is észrevettél. Másodszor, csak remélem, hogy azóta fejlődtem, és a története sem sablonos, így már lassan a 90. fejezethez közeledve. Bevallom az elején, még én magam sem tudtam mit akarok, nem találtam magam a történetben, és ezért olyan, amilyen, valóban rátértem a sablonra, de ez csak az én agyszüleményem. A trailer-ről is csak annyit, hogy mivel nem saját munkám, én megbecsülöm, mert a lányka sokat dolgozott vele.
  Még egyszer köszönöm!
  Briar Rose

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Briar Rose!
   Először is szeretném megköszönni, hogy nem bántásként vetted a kritikát, mert tényleg nem ez volt vele a célom. Másodszor pedig, ne aggódj, az én első blogom katasztrófa volt, a tied ennél mérföldekkel jobb. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokat fogsz még fejlődni, ugyanis a fejezetek közben is már látni a változást. Ki kell tapasztalnod még ezt, és később már sokkal jobb leszel, higgy nekem.
   Xx, Am

   Törlés